Vakantie Exloo: Drentse Heides en Prehistorische Hunebedden

Duik in de charme van‍ de uitgestrekte Drentse ⁢heidevelden en de⁤ mysterieuze ​prehistorische hunebedden met een ‌vakantie in Exloo! ​Dit pittoreske⁤ dorpje in‌ het noorden van Nederland biedt ‌een ⁣unieke combinatie van adembenemende natuurlijke schoonheid en ⁢een fascinerende ⁢glimp van het verleden ⁤dat nog⁢ steeds duidelijk ⁣zichtbaar is⁤ in⁣ het landschap. Lees verder en ⁤laat je inspireren ​door wat‌ Vakantie ‍Exloo,​ met zijn Drentse Heides en ⁤Prehistorische​ Hunebedden, te bieden heeft.

Ontdekkingsreis door het Charming Exloo: Een ‍Pittoresk Dorpsverhaal

Zodra je het pittoreske ⁤dorp Exloo binnenrijdt, word je⁢ getroffen door de rust, de knusse sfeer en het prachtige landschap‌ dat dit dorp ⁢te bieden⁣ heeft. Gelegen ‌in het prachtige‌ Drentse landschap, staat Exloo‍ bekend om zijn paarse ​heidevelden,‍ oude eikenbossen en prehistorische⁣ hunebedden.

Exloo is een ‍fantastische bestemming voor zowel volwassenen ​als kinderen. Er is zoveel te ⁤ontdekken! ⁤ Het beroemde openluchtmuseum Ellert en Brammert waar je ‍kunt terugreizen in de tijd, de oude Kloosterboerderij met zijn ⁤vreemde geschiedenis, de⁢ unieke schaapskudde die je kunt volgen terwijl ze door het ⁢dorp en de omliggende ‍heidevelden ⁣trekken, het is er⁤ allemaal voor je om te verkennen.⁤

Activiteit Beschrijving
Ellert ‌en Brammert openluchtmuseum Een stap‍ terug in de tijd naar⁤ het Drentse plattelandsleven van de 19e ​eeuw
Kloosterboerderij Een historische boerderij ⁣met ‌een rijke en boeiende geschiedenis
Schaapskudde Een kans om een traditionele⁢ Nederlandse schaapskudde te volgen op hun dagelijkse tocht

In Exloo is ​het niet alleen​ prachtig om te zien, maar ook om te doen. Er zijn talloze wandelpaden‌ die je door⁢ de prachtige Drentse heide en langs‍ de mysterieuze prehistorische hunebedden ⁢leiden. Voor⁢ de meer avontuurlijke reizigers zijn er paardrijtochten beschikbaar, en tijdens de‌ wintermaanden zijn er langlaufroutes en‌ ijsbanen waar je‍ van kunt genieten. Of ⁢je nu een⁣ natuurliefhebber, een geschiedenisfan, of ‌op zoek bent naar‌ een ontspannen vakantie, Exloo​ heeft⁤ voor elk‍ wat⁣ wils.

Bewonder de Unieke Schoonheid van⁣ Drentse Heides

In het pittoreske Exloo kunt u genieten van de prachtige Drentse heides, vol met ⁤kleurrijke‍ heidebessen en glooiende zandverstuivingen. ⁤De ‌ rust‌ en ​stilte van ⁣deze prachtige landschappen ⁣zijn ongeëvenaard en ​bieden⁤ ontspanningsmogelijkheden voor alle leeftijden. ⁣U kunt oneindigheid wandelen of fietsen over de paden die dwars ‍door ⁤de heides​ lopen, ⁢of picknicken in⁣ het ‍zachte ​gras met de ⁢blauwe lucht​ en het zachte ‌gebrom van insecten‌ op de achtergrond.

De​ heide is een spektakel en ⁢een ontmoeting met de lokale flora en fauna is zeker een hoogtepunt van​ uw vakantie in ⁢Exloo. Hier zijn enkele ​soorten die u​ misschien ⁢tegenkomt:

 • Gewone ⁤zandbij: een fascinerende ‍bijensoort die in het ​zand leeft.
 • Schotse hooglander: indrukwekkende grote‍ grazers ‌die in de ⁢heidevelden leven.
 • Konijn: ‌charmante⁢ kleine dieren die je ‌kunt zien huppelen ‌in de heidevelden.

Drentse⁣ Heides Activiteiten
Wandelen Geniet van⁣ de rust en ruimte op ​de uitgestrekte⁢ heidevelden.
Fietsen Rijd door verlaten landschappen en ⁢ontdek⁣ dorpjes in⁢ de ⁤buurt.
Fotograferen Leg de unieke ‍schoonheid ‍van ‍de Drentse ⁤heides vast met uw camera.

Naast het verkennen‌ van de prachtige heides, is een bezoek aan de⁢ prehistorische‍ hunebedden in de omgeving van​ Exloo ook zeer de ‍moeite waard. Deze oude ⁣grafkamers zijn de oudste monumenten van Nederland ⁣en geven een ‌fascinerend inkijkje in de geschiedenis en cultuur van Nederland.‌ De combinatie⁤ van ⁣de serene heides en‍ deze ‍historische‌ monumenten maakt uw vakantie ⁤in Exloo ‌onvergetelijk.

Proef van het Rustige‍ Leven op de Heides van Drenthe

Als je op⁤ zoek bent naar rust ⁣en⁤ verbondenheid met de natuur,⁤ overweeg ‌dan je⁢ volgende vakantie in Exloo. Dit charmante dorp in de provincie Drenthe is omringd ⁣door prachtige heidevelden ‌en biedt een schat aan buitenactiviteiten om​ te genieten.

Een van ‌de ‍grootste attracties hier zijn de heides.⁤ Tijdens een wandeling ‍door de heides kun ​je ⁤vredige stilte‍ ervaren, onderbroken door het geluid ⁣van zingende vogels en het geritsel​ van ‌de wind door‌ de⁢ bomen en⁤ struiken.⁢ Met een beetje geluk, kun je ook reeën, vossen of zelfs​ Schotse hooglanders spotten. De volgende ​activiteiten mag je niet​ missen tijdens je bezoek:

 • Wandelen: Er zijn‍ meerdere⁢ gemarkeerde ⁣rondwandelingen ‍die ‌je laten genieten van de‍ prachtige ‌landschappen.
 • Fietsen: Verken het gebied op een fiets.‍ Vele‌ fietsverhuurwinkels bieden verschillende typen fietsen​ aan, inclusief elektrische fietsen.
 • Picknicken:⁣ Pak ⁣een picknickmand vol ‍met lokale‍ delicatessen en geniet‍ van een‍ lekkere ​lunch in⁤ de open lucht.

Aan de rand⁤ van de heidevelden liggen ook de bekende prehistorische⁣ hunebedden.⁣ Deze‍ oude grafkamers, ‌gemaakt van enorme​ rotsblokken,⁣ zijn fascinerende⁣ monumenten van een ver ⁣verleden. ⁢De hunebedden in de⁣ omgeving ‍van ​Exloo behoren tot de best bewaarde in Nederland.⁣ Ze​ geven een ⁢uniek inzicht​ in hoe onze⁣ voorouders ‌5.000 jaar⁢ geleden ⁢leefden.

Voor een specifieke listen ⁤van hunebedden in de ⁣omgeving en⁤ hun locaties, zie de onderstaande tabel.

Hunebed Locatie
Hunebed D30 Exloo
Hunebed D31 Noord-Sleen
Hunebed D32 ‌ Odoorn

Vakantie in Exloo betekent genieten van de rust, ⁣de natuur en het rijke culturele ‌erfgoed ​van Drenthe. Of je nu op zoek bent naar⁤ een actieve ‌vakantie ⁢vol wandelen en fietsen,⁣ of ⁤een ontspannen uitje waarbij⁣ je het rustige plattelandsleven kunt ervaren, Exloo heeft voor iedereen​ wat te bieden.

Dompel jezelf onder in de Oude Wereld⁢ van‌ Prehistorische⁢ Hunebedden

Exloo, een ‍pittoresk dorpje in ⁤de regio‍ Drenthe, is een ‌essentiële stop voor iedereen ‍die wil ontsnappen aan de⁣ drukte van het Nederlandse stadsleven. Niet ‍alleen is het omgeven door weelderige ⁤bossen en⁢ uitgestrekte⁣ heidevelden, maar⁢ deze verborgen parel herbergt ook enkele van de meest ⁣indrukwekkende prehistorische hunebedden van Noord-Europa.

Voor​ deze archeologische schatten hoef‍ je niet ver te​ zoeken. Hunebed D30 ‍ en Hunebed D31 bevinden zich net buiten⁣ het dorp, ⁣ingebed in de​ rustige Drentse heidevelden.⁢ Beide hunebedden werden ongeveer 5000 jaar geleden gebouwd door de Trechterbekercultuur, ‍waarmee⁣ ze enkele van de‍ oudste monumenten​ van Nederland zijn.

 • Hunebed D30 is met ‌zijn indrukwekkende zes ​zijstenen en twee sluitstenen de grootste van twee. Midden​ in‍ de‍ rustige ‌natuur biedt het een perfecte plek voor een moment ‌van reflectie.
 • Hunebed D31 ‍ is​ iets kleiner, maar niet minder⁢ indrukwekkend. Het imposante bouwwerk wordt ook wel het “verborgen hunebed” genoemd, ​vanwege de ⁢dichte‍ struikgewas die het omgeeft.

Ontdekken en ervaren‍ staan centraal tijdens een bezoek aan de hunebedden. Probeer je voor te ⁤stellen hoe onze verre voorouders, met beperkte ⁤technologie, zulke ⁣enorme stenen vervoerden en bouwwerken creëerden⁣ die de tand des ⁢tijds ‍hebben doorstaan. Een bijzondere ervaring die ​je niet mag⁢ missen ‌tijdens ⁤je vakantie in Exloo.

Hunebed Aantal stenen Ligging
Hunebed D30 8 stenen Net ​buiten Exloo,‍ aan de rand van een ⁣heideveld
Hunebed D31 7‌ stenen Verborgen in ⁢het struikgewas, niet ver van Hunebed D30

Bijzondere Ervaringen en ⁣Must-See Hunebedden in Drenthe

Voor de liefhebbers van niet-doorsnee ​en unieke ervaringen,​ Drenthe ‌biedt een schat aan boeiende avonturen.⁣ Het provincie staat bekend om haar Hunebedden, mysterieuze prehistorische stenen structuren, gebouwd door de Trechterbekercultuur rond 5000 voor Christus. Het gebied⁣ rond‌ Exloo is een paradijs voor​ hen die geïnteresseerd zijn ‍in Nederlandse prehistorie.

Het imposante Hunebed D30, ​ook ‍bekend als de Kraloërsteen, is een must-see. Dit hunebed ‍is niet alleen het grootste in Drenthe, maar het is ook het middelpunt van vele lokale mysteriën en legendes. ‍Het‍ is gelegen in het ⁣ Borger-Odoorn bos, een populaire wandellocatie ‌dankzij de ⁤prachtige heides en het‍ rijke wilde dierenleven.

Hunebed Locatie
Hunebed ⁤D30 (Kraloërsteen) Borger-Odoorn bos
Hunebed D27 Vlakbij Borger

Er zijn ​andere hunebedden die een bezoek waard zijn. Eén van⁢ deze is Hunebed⁤ D27, nabij ⁤Borger.‍ Met ‌zijn indrukwekkende 22,6 meter ⁣lengte en 4,1 meter breedte, is het één van de ⁢meest ⁤omvangrijke hunebedden ooit ontdekt. ⁤Omgeven door een weelderige groene ‍omgeving, is dit een prachtig uitstapje voor elke natuurliefhebber.

Of, als je‍ iets ⁣minder ‍bekend⁤ wilt⁤ bezoeken, probeer ⁣dan ⁢het hunebed bij Emmen, bekend‌ als Angelslo. Hoewel kleiner en minder bekend,⁣ heeft dit hunebed zijn eigen ‌unieke ⁣charme en vormt het een rustig toevluchtsoord weg van de drukte van alledaagse​ toeristische ‍routes.

Maak‍ je Exloo Reis compleet: Tips voor ⁣Gezellige Eetgelegenheden ‌en Accommodaties

De⁢ charmante ​stad Exloo barst van de gezelligheid. Of je nu‍ voor een ⁢kort bezoek bent of een uitgebreide vakantie, er‍ zijn talloze⁤ eetgelegenheden en accommodaties die aan ⁢al je behoeften ‍voldoen.⁣

Voor de fijnproevers heeft Exloo veel te bieden. ​ Eetcafé Hertenkamp ​staat bekend om​ zijn heerlijke lokale gerechten, ​terwijl Restaurant De Koppelpaarden een geweldige plek is als je van visgerechten houdt. Als je wilt genieten ​van het prachtige uitzicht‍ over de ‌Drentse heides, dan is ‍het Bosrestaurant Poolshoogte zeker een aanrader.⁣

 • Eetcafé Hertenkamp – Lokale keuken.
 • Restaurant De Koppelpaarden ‌- Visgerechten en ⁤meer.
 • Bosrestaurant Poolshoogte – ⁤Prachtig uitzicht, diverse keuken.

Als ⁣je op zoek bent naar een comfortabele verblijfplaats, ‍zijn er meerdere opties om⁣ uit te kiezen. Het Leukste‌ Bed en Breakfast van Exloo staat bekend om ⁢zijn comfortabele kamers en gastvrije service. Hotel⁣ De Meulenhoek ligt vlakbij de prehistorische hunebedden​ en⁣ is een geweldig startpunt⁤ voor ‍wandelingen. Voor degenen die meer privacy willen, zijn er de gezellige vakantiehuisjes van Bungalowpark De ⁢Huttenheugte. ‌

Accommodatie Eigenschap
Leukste Bed en Breakfast van Exloo Comfortabel, vriendelijke service
Hotel‌ De⁣ Meulenhoek Dichtbij hunebedden, ideaal voor​ wandelen
Bungalowpark De Huttenheugte Privacy, gezellige vakantiehuisjes

Ongeacht je ​smaak of ⁤budget,⁣ in Exloo zal je ⁢zonder twijfel een geweldige ⁤plek vinden om te⁤ eten en slapen.‍ Dus geniet van je verblijf en ontdek de magische⁢ Drentse heides ‌en⁢ prehistorische hunebedden ​van ‌Exloo.

Van Wandelroutes tot ⁢Museumbezoeken: Aanbevolen ‍Activiteiten in⁢ Exloo

Exloo, een ‍charmant dorpje in Drenthe, is ⁣een waar paradijs voor natuurliefhebbers en geschiedenisenthousiasten. Dit ​dorp is ideaal voor een vakantie ⁣vol avontuur. ⁤Bezoekers ‌kunnen wandelen‌ over⁣ uitgestippelde paden, genieten van het weidse heidelandschap, of de vele ⁣historische hunebedden verkennen.

De⁣ talrijke wandelroutes in en rondom Exloo bieden prachtige vergezichten over‍ de‍ Drentse heidevelden en bossen. De Cantharel Route en de ⁣ Schaapskudde Route zijn populaire opties, aangezien beide een ⁢uniek‍ inzicht geven in⁣ de lokale ⁤flora en fauna. ​Het is ook ‍mogelijk om een begeleide wandeling te boeken,⁤ ideaal voor‌ bezoekers die meer‍ willen⁣ weten over ‍de bijzondere kenmerken van dit gebied.

Route Afstand Omschrijving
Cantharel Route 5 km Een ⁣route⁢ door gemengde ⁢bossen en langs​ bosranden waar de cantharel, ⁢een⁣ zeldzame⁤ paddestoelsoort, voorkomt.
Schaapskudde Route 4 km Een wandelpad dat langs een traditionele schaapskudde‌ leidt, ⁣een symbool⁤ van ​de Drentse heide.

Wellicht de meest opmerkelijke bezienswaardigheid in Exloo zijn de historische hunebedden. Deze prehistorische ‍grafkamers, gebouwd‌ door het Volk van ⁣de Drentse Hunebedbouwers,⁤ zijn ​een mysterieus symbool⁢ van het vroegere leven in dit gebied. Naast de hunebedden⁣ zelf, ⁤is ook een bezoek‍ aan het Hunebedcentrum in Borger ‍de moeite waard. Dit museum geeft een fascinerend inzicht in hoe deze monumenten werden gebouwd en ⁤gebruikt, evenals⁢ in de cultuur en tradities van de volkeren die ‌hier‌ ooit woonden.

Vraag en ‍Antwoord

V: Wat is zo bijzonder aan Vakantie Exloo?
A: Exloo is een ​charmant dorpje gelegen ⁢in⁣ de provincie Drenthe en het totaalpakket van betoverende ‌heidevelden,​ een rijkdom aan natuur en ​de prehistorische hunebedden maakt Exloo tot‌ een speciale vakantiebestemming.

V:⁤ Wat zijn deze ‌’prehistorische‍ hunebedden’ die je ‌noemde?
A: Hunebedden ‍zijn oude grafkamers ⁤gemaakt van grote ⁢stenen‍ en daaroverheen‍ aarde gestort, gebouwd door het Trechterbekervolk rond‍ 3450 tot 3250⁣ v.Chr. Ze ​zijn een ⁣van de​ oudste⁣ monumenten in Nederland.

V: Wat kan ik doen op ⁣de Drentse Heides?
A: Het Nationaal Park Drents-Friese Wold biedt uitgestrekte heidevelden ‍voor lange‍ wandelingen ‍en fietstochten. Het biedt‍ een geweldige kans om zeldzame vogels te spotten en te genieten van de rust ​en ruimte van⁢ de‌ natuur.

V: Zijn er andere attracties in ⁤Exloo​ die‌ ik kan bezoeken?
A: Natuurlijk!⁤ Naast de hunebedden en ​de heidevelden,⁣ is er⁣ ook Kabouterland, een leuk themapark voor ‍kinderen. En voor ​volwassenen is er Het ​Rijk van Kina, een museum‌ over natuur en ​geologie.

V: Ik ben ‌een kunstliefhebber. Is er iets in ⁤Exloo voor mij?
A: Zeker, het ‍Van‍ Gogh Huis ligt‌ dichtbij ‍en biedt een kijkje in het leven en werk van deze bekende ⁣kunstenaar.

V: Waar ‍kan ik⁢ verblijven tijdens mijn vakantie in⁢ Exloo?
A: Exloo heeft ‌een assortiment⁤ van accommodaties, variërend van⁢ gezellige⁣ B&B’s tot luxe resorts. Het is ook ‍een populaire locatie voor ⁣vakantieparken ⁣en campings.

V: Wat is de beste tijd om ⁤Exloo te bezoeken?
A:‌ Hoewel Exloo het hele ⁤jaar door mooi is, biedt de late zomer ‌prachtige uitzichten op de ‌heidevelden. Het ⁣is ook een goede tijd om te genieten van outdoor⁣ activiteiten. Maar⁤ elk seizoen heeft zijn eigen charme in Exloo.

V: Hoe bereik ik Exloo?
A:​ Exloo is goed bereikbaar met de ⁢auto‍ en het openbaar vervoer. Het is ongeveer 30 minuten rijden vanaf Emmen en er zijn ook regelmatig⁢ bussen vanaf diverse omliggende ⁣steden.

V: Ligt Exloo in de buurt van andere interessante Nederlandse bestemmingen?
A: Jazeker, naast de nabijheid⁣ van het bruisende Emmen, ligt ook Groningen ‌op slechts​ een uur rijden. Dit is een ‌prachtige⁣ historische stad met veel te bieden ⁢aan zowel⁤ cultuur- ⁤als​ natuurliefhebbers.

Inzichten​ en ⁤conclusies

Terwijl de zon langzaam ondergaat boven⁤ de‌ uitgestrekte Drentse heides en ‍de schaduwen⁢ van de prehistorische hunebedden zich over het landschap trekken, komen we tot het‍ einde van onze reis door ​Vakantie ​Exloo. Of​ u ⁢nu⁤ de rust en‌ balans van de natuur ⁤opzoekt, geboeid bent door de fascinerende geschiedenis, of gewoonweg⁣ geniet van een‌ ontspannen vakantie, in Exloo zijn alle ingrediënten aanwezig. Hier⁣ kruisen heden en verleden elkaar; in​ de uitgestrekte⁢ velden, tussen de⁢ vraagstukken van oeroude hunebedden en de⁤ rustgevende ⁣heide. Wij nodigen ⁢u uit om⁣ zelf⁢ het unieke karakter van deze ⁢prachtige ‍plek te ontdekken.⁤ Tot ​ziens in Exloo,‍ waar geschiedenis tot ⁢leven komt ⁣en‍ de rust u omarmt.

LEES  Vakantie Arcen: Geniet van Thermaalbaden en Prachtige Tuinen